Защо да изберете дизелово гориво за отопление на селска къща

Дизеловото гориво за домовете на село е изгоден вариант при изграждането на отоплителна система. В крайна сметка много населени места са разположени далеч от централните газопроводи или свързването с тях е икономически неизгодно.

Често собствениците на частни къщи инсталират котли, използващи това гориво като алтернативен източник на топлоснабдяване. Освен това поръчването на дизелово гориво на едро ще бъде по-лесно и по-евтино. В допълнение, много дизелови агрегати могат ефективно да работят с няколко вида горива и смазочни материали, като в някои от случаите е възможно да се преоборудва отоплителната система за работа с различен вид гориво.

Защо да изберете дизелово гориво за отопление на селска къща

Преди да се заемете с проектирането и изграждането на система за отопление с дизелово гориво от Дизелор съветват първо:

  • Да имате подготвено помещение за инсталиране на котелното оборудване.
  • Да осигурите един или два (външен и дворен) резервоар за съхранение на горивото.
  • Да имате достъп до непрекъснато захранване.
  • Да осигурите редовно почистване и поддръжка на котела.

Площта на котелното трябва да бъде най-малко 4 м² и да е оборудвана с вентилация, захранване, комин и резервоар за гориво. За удобство на зареждането с гориво, основният резервоар може да бъде разположен извън сградата.

Предимства при избора на дизелово гориво

Защо дизеловото гориво за частни къщи се предпочита пред другите видове горива? Нека изброим няколко негови предимства, които ще докажат, че изборът на дизелов агрегат за отопление ще бъде най-изгоден за създаване на автономна отоплителна система.

Безопасност

За разлика от системите на газ или втечненото гориво, дизеловото гориво не е способно на самозапалване и освен това не може да експлодира. Следователно, собствениците могат да отсъстват по-дълго време, оставяйки котелното помещение без надзор.

Екологичност

Много европейски страни отдавна предпочитат отопление на къщи с дизелово гориво, като проверките на експертните комисии доказват екологичната му безопасност, както и на смазочните материали. Процесът на горене е достатъчно чист и не представлява заплаха за околната среда.

Ефективност

Ефективността достига 85%. Това означава ниско ниво на топлинни загуби и висока ефективност на оборудването. Освен това, като използвате дизелово гориво за дома и като инсталирате двуконтурен котел, можете да си осигурите не само отопление, но и постоянната наличност на топла вода.

Лесна работа

Настройките на дизелови котли за производство на топлина са прости. Почти всички модели имат удобен за потребителя интерфейс и набор от устройства, с които дори за начинаещи няма да е трудно да се справят.

Автоматизация

Процесът е напълно автономен, като не зависи от работата на други външни източници. Системата самостоятелно определя необходимата температура за нагряване на водата в тръбите. Ако се охлади или загрее до определена граница, котелът ще се включи или изключи автоматично.

Бърза регистрация

За разлика от газовото оборудване, за инсталирането на котел, който използва дизелово гориво, не са необходими специални документи, сертификати и разрешителни за вили. Съответно собственикът на къщата ще спести много време и пари поради липсата на бюрократични протакания.

Наличност

Ако вилата се намира в отдалечен район, тогава дизеловото гориво е извън конкуренцията в сравнение с другите видове горива. Доставката на гориво до дома е възможна по всяко време от обикновени превозвачи на горива и смазочни материали.

Без допълнителни разходи за ремонт

При инсталиране на системата не е необходимо да се проектират и изграждат специални маршрути за отстраняване на продуктите от горенето. Достатъчно е да направите отвор в стената и да изведете комина навън.

Приблизителен разход на гориво

Например, какво ще е потреблението на дизелово гориво за отопление на къща от 100 m². Изчисленията се извършват по следната схема:

  • Средната мощност на стандартен котел е 10 kW.
  • Приблизителният разход на гориво е 1 кг на час.
  • Умножавайки мощността, посочена в паспорта на оборудването, по 0,1 – получаваме количеството дизел, необходимо за един час.

Дизеловото гориво за отопление на къща, чиято цена несъмнено е по-висока от цената на газа, не се консумира през цялото време. Работният цикъл осигурява 50% активната работа на котела и 50% от режима „заспиване“. Общо годишно излизат около 500 – 700 литра дизелово гориво за 3 месечен отоплителен сезон. По този начин, може да си осигурите непрекъсната работа на отоплителното устройство, без да е необходимо постоянно наблюдение. Тези цифри ще бъдат от значение при правилното проектиране на системата и нейната поддръжка.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*